O analiză detaliată asupra celor 19 proiecte de autostrăzi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) arată că patru dintre acestea nu mai pot fi finalizate la timp, dacă ritmul de lucru din ultimele șase luni se menține. În lipsa unei accelerări a șantierelor sau a unei prelungiri a termenului PNRR cu încă 18 luni, proiectele riscă să piardă finanțarea europeană.
Datele au fost centralizate într-un tabel de către comunitatea PeUndeMerg.ro, parte a Asociației Pro Infrastructură (API), care monitorizează constant evoluția proiectelor de infrastructură din România. În evaluare sunt incluse 18 proiecte active, fără a lua în calcul viaductele din Autostrada Transilvania, contractate de compania turcă Ozaltin, unde lucrările nici nu au început încă – potrivit unei analize Economica.net.
Termen-limită: august 2026
Potrivit regulilor PNRR, toate proiectele rutiere finanțate fie din granturi, fie din componenta de împrumut, trebuie să atingă un progres fizic de minimum 50% pentru a rămâne eligibile. Mai mult, finalizarea completă trebuie realizată până cel târziu la 31 august 2026, în lipsa unei derogări oficiale.
Pe acest fundal, vocea cea mai fermă a infrastructurii civile din România, Ionuț Ciurea, directorul executiv al API, a transmis un mesaj clar:
„A7 trebuie să ajungă la Pașcani. Este prioritatea absolută a României în materie de PNRR rutier.”
Unde stăm mai bine
Printre puținele porțiuni care au șanse reale să fie terminate în termen se numără secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3), exceptând viaductele construite de Ozaltin. Această porțiune este în fază avansată, iar progresul fizic dă speranțe rezonabile de finalizare până la termenul impus.