Turism sabotat de stat: Voucherele de vacanță în impas, TVA în creștere, iar bugetarii renunță în masă

 


Haos în turismul românesc: bugetarii renunță la vouchere, TVA-ul urcă, industria se prăbușește

Deciziile guvernamentale recente riscă să dea lovitura de grație turismului românesc. Limitarea perioadei de folosire a voucherelor de vacanță doar în extrasezon și planurile de majorare a TVA-ului de la 9% la 19% creează o furtună perfectă în industria ospitalității. Patronatele avertizează că aceste măsuri nu doar că alungă turiștii români din țară, dar împing firmele înapoi în economia subterană.

Voucherele de vacanță – din beneficiu, în povară

După o serie de declarații contradictorii venite din partea autorităților și schimbări introduse pe parcursul anului 2025, peste 40% dintre bugetari au renunțat la ideea de a mai folosi voucherele de vacanță. Suma acordată a scăzut la 800 de lei, la care se adaugă o contribuție proprie obligatorie, de asemenea 800 de lei, însoțită de o declarație pe proprie răspundere.

Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), consideră că aceste modificări au fost intenționat confuze pentru a descuraja beneficiarii:

„S-a dorit ca oamenii să renunțe singuri. Comunicările miniștrilor au fost voit greșite, pentru a speria și deruta oamenii.”

O vacanță la ordinul statului?

Propunerea de a restricționa utilizarea voucherelor doar în extrasezon a amplificat nemulțumirea. Patronatele spun că statul nu are dreptul să decidă când își petrece o familie vacanța și că măsura este profund incorectă.

„Nu poți să obligi o familie să meargă în concediu doar în extrasezon pentru că așa vrea Guvernul. Nu mai este o facilitate, este o constrângere”, declară Corina Martin.

În plus, aceste condiționări nu au fost comunicate de la începutul anului, iar sezonul estival a început deja, în lipsa unei strategii coerente.

TVA-ul lovește în plin industria ospitalității

Pe lângă haosul cu voucherele, majorarea TVA-ului la 19% ar putea fi fatală pentru mulți jucători din HoReCa. Costurile cresc, prețurile se vor majora inevitabil, iar turiștii vor căuta alternative mai accesibile în străinătate.

„O dublare a TVA-ului și dispariția voucherelor va însemna o lovitură devastatoare pentru turismul românesc. Multe pensiuni riscă să treacă la negru, după ce ani de zile au investit pentru a se fiscaliza și a putea primi vouchere”, avertizează Martin.

Europa menține TVA redus în turism

Comparația cu alte state europene scoate la iveală absurditatea măsurii. Țări cu turism consolidat, precum Franța, Italia, Austria sau Spania, aplică TVA de 10% pentru HoReCa. În Ungaria este chiar de 5%, iar în Polonia 8%. România riscă să devină necompetitivă tocmai în momentul în care industria avea nevoie de sprijin, nu de taxe suplimentare.

Turismul românesc pe marginea prăpastiei

Conform FPIOR, în ultimul an, profitabilitatea sectorului HoReCa a scăzut cu 35%, iar cifra de afaceri a coborât cu 12% față de 2023. În același timp, România ocupă penultimul loc în UE la numărul de înnoptări ale turiștilor străini, potrivit Eurostat.

Lipsa predictibilității, taxarea excesivă și comunicarea defectuoasă au dus la o situație critică:

„40% dintre firmele din HoReCa sunt la limită, iar în lipsa unor măsuri clare, riscăm o închidere în lanț”, spun reprezentanții industriei.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche