Facturi duble din iulie? Alarma din energie, sprijin promis și o campanie ANRE criticată

 


Plafonarea prețurilor la energie electrică expiră pe 1 iulie 2025, iar acest lucru ar putea duce la dublarea facturilor pentru milioane de români. Autoritățile promit măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, dar campania de informare lansată de ANRE este deja contestată și considerată ineficientă de foști oficiali din domeniu.

Finalul plafonării: urmează creșteri bruște de preț

După mai multe prelungiri, schema de plafonare-compensare a energiei electrice ajunge la final. În prezent, prețul energiei este limitat la:

  • 0,68 lei/kWh pentru consum lunar sub 100 kWh

  • 0,80 lei/kWh între 101 și 255 kWh

  • 1,30 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh

După 1 iulie, ofertele marilor furnizori (Electrica, PPC, Premier Energy) vor depăși 1,5 lei/kWh, cu excepția Hidroelectrica, care oferă prețuri între 1,03 – 1,19 lei/kWh, în funcție de zona de distribuție, potrivit unei analize Profit.ro.

Comparatorul ANRE și polemica publică

În anticiparea acestui salt de prețuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie de informare, promovând platforma online de comparare a ofertelor. Campania, difuzată prin televiziune și radio, își propune să ajute consumatorii să-și aleagă furnizorul în cunoștință de cauză și fără costuri suplimentare.

George-Sergiu Niculescu, președintele ANRE, afirmă că această inițiativă este menită să reconstruiască încrederea într-o piață liberalizată:

„Oferim consumatorilor acces la informații clare și utile. E un pas spre o relație de încredere între cetățean și piața de energie.”

Însă campania a stârnit critici acide, în special din partea fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a declarat:

„ANRE le spune oamenilor că dacă vor prețuri mai mici, trebuie să-și schimbe furnizorul, să fure sau să folosească lampa. În loc să-și asume responsabilitatea, ANRE irosește banii pe o campanie care mai mult enervează decât ajută.”

Sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Guvernul pregătește un nou mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, după cum a anunțat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Se discută acordarea unor tichete lunare de 71 de lei, ca formă de compensare parțială a costurilor.

„Obiectivul nostru este ca după 1 iulie să venim cu o variantă care să ajute românii să-și poată plăti facturile”, a explicat ministrul.

Scenariile aflate în lucru variază, iar în forma maximală se dorește sprijinirea a 6 milioane de consumatori, cu un impact bugetar între 300 milioane și 1 miliard de euro pe an, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, pentru Economedia.

Un context economic tensionat

Reliberalizarea pieței vine într-un moment delicat, în care veniturile reale ale populației scad, inflația se menține ridicată, iar majorările de taxe se prefigurează. Costurile cu energia, deja o componentă grea în bugetul gospodăriilor, ar putea deveni imposibil de suportat pentru o parte a românilor.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche