În anul 2024, antreprenorii aflați la început de drum, care doresc să acceseze ajutor de minimis prin programul Start-Up Nation, vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială finanțate de stat. Aceste cursuri vor totaliza 40 de ore de pregătire și vor fi oferite de firme de consultanță acreditate. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) intenționează să lanseze acest program în luna iunie, a declarat Lucian Rus, secretar de stat în cadrul MEAT, pentru Termene.ro.
Ministerul va dezvolta o platformă de înscriere destinată firmelor de consultanță care oferă cursuri antreprenoriale. „Înscrierea va fi deschisă tuturor, dar firmele care nu pot demonstra că oferă cursuri acreditate de Ministerul Muncii și care nu îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate vor fi eliminate de pe platformă”, a explicat Lucian Rus.
Odată lansat portalul, potențialii beneficiari ai programului Start-Up Nation vor putea selecta o firmă pentru a urma cele 40 de ore de pregătire. „Scopul acestor cursuri este să ajute antreprenorii să își concretizeze un plan de afaceri viabil, fie în formă definitivă, fie ca draft, pe baza căruia să poată primi ulterior ajutorul de minimis”, a adăugat secretarul de stat.
După finalizarea cursurilor, singura etapă rămasă va fi depunerea proiectului. „Începând de acum doi ani, am lucrat la simplificarea acestui proces. Am corelat bazele de date ale Registrului Comerțului și Ministerului de Finanțe, astfel încât multe date vor fi preluate automat în platforma de înscriere. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca unii aplicanți să dorească să apeleze la o firmă de consultanță în această fază”, a precizat Lucian Rus.
Un studiu realizat de Reveal Marketing Research arată că 34% dintre români se declară fericiți la locul de muncă, aceștia menționând că desfășoară activități care îi împlinesc personal și contribuie la o stare generală de bine. Femeile (37%) și persoanele între 35-45 de ani (43%) experimentează o mai mare împlinire profesională, la fel ca și cei care au copii (43% vs. 27% dintre cei fără copii) și cei cu venituri peste 5.000 de lei (39%).
Pe plan economic, investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 2,09 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2024, în scădere cu 5,46% față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, contractele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ale României totalizează 36 de miliarde de euro, deși valoarea PNRR-ului este de doar 28,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.