România 2025: Taxe mai mari, buzunare mai goale. Guvernul vrea să strângă 9,5 miliarde de lei de la cetățeni și companii

 


Guvernul mizează în acest an pe o colectare suplimentară de 9,5 miliarde de lei, provenită din majorări de taxe și noi poveri fiscale aplicate populației și mediului de afaceri. Potrivit documentelor analizate de Profit.ro, cea mai mare parte a sumei este așteptată din creșterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), respectiv 6,2 miliarde de lei, urmată de accize (+1,54 miliarde lei) și impozitul suplimentar aplicat băncilor (+335 milioane lei).

În plus, statul estimează că va încasa 522 milioane de lei de la persoanele coasigurate fără venituri – precum soți, soții, părinți sau bolnavi – care, potrivit noilor măsuri, vor rămâne fără asigurare medicală gratuită.

2026 – anul în care sarcinile fiscale explodează: 35,3 miliarde de lei

Dacă în 2025 impactul noilor măsuri va fi parțial, din 2026 povara fiscală va atinge cote maxime, aducând teoretic 35,3 miliarde de lei în vistieria statului. Asta deoarece taxele vor fi aplicate pe întregul an și vor intra în vigoare noi măsuri fiscale, printre care:

  • Majorarea impozitului pe dividende

  • Creșterea impozitelor pe locuințe

  • Introducerea ecotaxei pentru autoturisme

Numai aceste ultime două măsuri sunt estimate să scoată 6 miliarde de lei din buzunarele românilor în 2026.

Cultura, educația și utilitățile lovite de creșterea TVA

Printre domeniile afectate se numără și cultura și educația, în urma eliminării cotei reduse de 5% TVA și înlocuirea acesteia cu o cotă de 11% pentru:

  • manuale școlare, cărți, ziare și reviste

  • acces la muzee, castele, monumente istorice, grădini botanice și zoologice

  • lemn de foc

  • energia termică livrată în sezonul rece anumitor categorii de consumatori

Aceste modificări vor aduce statului 139 milioane de lei în 2025 și 450,5 milioane lei în 2026, în timp ce afectează direct accesul populației la resurse esențiale și la educație.


Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche