O rețea infracțională coordonată din comuna Afumați, județul Ilfov, a reușit să compromită peste 1.000 de conturi fiscale ale unor cetățeni britanici, fraudând statul britanic cu peste un milion de lire sterline.
Ancheta, derulată în colaborare cu autoritățile britanice, a scos la iveală un mecanism bine organizat, bazat pe accesarea ilegală a platformei guvernamentale „Government Gateway”.
Cum funcționa schema
Totul pornea de la numerele de asigurare socială ale cetățenilor din Regatul Unit. Odată ce le obțineau, suspecții români le foloseau pentru a accesa conturile fiscale ale victimelor, solicitând în numele acestora:
-
rambursări de taxe;
-
alocații pentru copii;
-
deduceri fiscale.
În paralel, erau înființate firme-fantomă care declarau angajați fictivi și solicitau din nou deduceri de taxe.
Banii astfel obținuți erau distribuiți printr-o rețea de conturi, pentru a le pierde urma, și retrase ulterior din bancomate din România.
„Nucleul era în Afumați”
Ancheta a început în septembrie 2023, când autoritățile britanice au observat un val de plângeri din partea cetățenilor păgubiți. Colaborarea cu poliția română a dus la identificarea nucleului grupării în Afumați, Ilfov.
„Au creat un mecanism infracțional de accesare ilegală a platformelor digitale ale guvernului britanic. Obțineau rambursări necuvenite de taxe și indemnizații, inclusiv pentru creșterea copilului”, a declarat comisar-șef Bîra Cristian, din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice.
16 suspecți identificați. Percheziții în 4 județe
Până în prezent, au fost identificați 16 suspecți români, unii făptași direcți, alții complici. Poliția a efectuat opt percheziții în Afumați, dar și descinderi în:
-
București;
-
Călărași;
-
Giurgiu.
Suspecții sunt acuzați de:
-
fraudă informatică;
-
acces ilegal la un sistem informatic;
-
spălare de bani.
O rețea care a păcălit statul britanic
Poliția britanică a urmărit traseul banilor până în România, cerând sprijinul autorităților din țara noastră pentru identificarea făptașilor și recuperarea prejudiciului.
Ancheta continuă, iar anchetatorii nu exclud extinderea cercului de suspecți, dar și posibilitatea ca numărul victimelor să fie mult mai mare.
Afumați – localitatea ilfoveană ajunsă cunoscută pentru activitatea de comerț en-gros – devine acum punctul central al uneia dintre cele mai sofisticate fraude informatice transfrontaliere din ultimii ani.