Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, între ianuarie și aprilie 2025, bărbatul – reprezentant al unei societăți comerciale – ar fi intervenit asupra sistemelor de compactare ale aparatelor RVM (Reverse Vending Machine) pe care le administra. Astfel, ambalajele nu mai erau distruse complet după scanare, permițându-i să le reintroducă de mai multe ori, obținând de fiecare dată suma aferentă reciclării.
Acest truc i-a adus, potrivit anchetatorilor, un prejudiciu estimat la peste 700.000 de lei – bani proveniți din bugetul destinat stimulării reciclării.
Operațiunea desfășurată de polițiștii ilfoveni a purtat numele "Jupiter" și a inclus punerea în executare a unui mandat de percheziție domiciliară la adresa suspectului din Chitila. În urma descinderii, au fost identificate, sigilate și indisponibilizate mai multe aparate de colectare RVM.
Ancheta este în curs, iar bărbatul este vizat pentru înșelăciune în formă continuată, urmând ca procurorii să stabilească dacă în spatele fraudei se află o schemă extinsă sau doar un caz izolat.
Cazul de la Chitila ridică semne de întrebare cu privire la securitatea sistemelor de colectare automată a ambalajelor și la modul de monitorizare al compensațiilor oferite pentru reciclare. Reprezentanții autorităților spun că astfel de tentative de fraudare subminează atât încrederea în sistem, cât și eforturile reale de protejare a mediului.