Eșecul lui Antonescu zguduie Coaliția: Se rupe alianța PSD–PNL–UDMR?

 


După rezultatul slab obținut de Crin Antonescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, Coaliția aflată la guvernare pare mai divizată ca niciodată. Liderii PSD, PNL și UDMR se pregătesc pentru ședințe tensionate și decizii cruciale care pot determina sfârșitul actualei formule guvernamentale.

George Simion, candidatul AUR, a câștigat detașat primul tur, obținând aproape patru milioane de voturi. Marea surpriză a venit însă din partea lui Nicușor Dan, candidat independent sprijinit de USR, care a reușit să-l depășească pe Antonescu și să intre în turul al doilea. Coaliția, astfel, nu a reușit să plaseze niciun candidat în finala prezidențială.

Premierul Marcel Ciolacu a pus eșecul pe seama fragmentării votului, acuzându-l pe Victor Ponta că a rupt din electoratul Coaliției. Cu toate acestea, Ciolacu susține că nu intenționează să demisioneze.

La nivelul PNL, tensiunile sunt tot mai evidente. Robert Sighiartău a afirmat că electoratul liberal nu și-a dorit o alianță cu PSD, în timp ce Daniel Zamfir și Daniel Fenechiu au sugerat că PNL și PSD ar trebui să se retragă de la guvernare și să treacă în opoziție, în respect față de voința alegătorilor.

Surse apropiate din interiorul Coaliției vorbesc despre discuții aprinse în PSD și despre nemulțumirea profundă a lui Marcel Ciolacu privind lipsa de mobilizare pentru Antonescu. Astăzi, la ora 13:00, este programată o ședință esențială între liderii celor trei partide pentru a decide viitorul alianței.

Protocolul Coaliției prevede că, în absența unui președinte susținut de PSD, PNL și UDMR, alianța încetează automat. Această prevedere face ca soarta Coaliției să fie pusă serios sub semnul întrebării.

Și în interiorul PSD se pregătesc discuții tensionate, în cadrul Consiliului Politic Național, privind o eventuală demisie a lui Marcel Ciolacu din fruntea partidului.

Crin Antonescu nu a lansat acuzații directe la adresa Coaliției, dar nici nu a indicat pe cine va sprijini în turul doi. El a declarat că, deși nu crede că alianța ar trebui să se destrame, nu vede o alternativă viabilă în afara actualei formule de guvernare.

Pe fondul tensiunilor, liberalii pregătesc propria strategie pentru ședința decisivă din Coaliție, o reuniune care ar putea marca finalul unei perioade politice și începutul uneia complet noi.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche