Noile taxe vamale impuse de Statele Unite vor avea un impact indirect asupra economiei românești, în special asupra sectoarelor care fac parte din lanțurile globale de aprovizionare, avertizează experții economici.
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a declarat pentru Cursdeguvernare.ro că cele mai vulnerabile domenii sunt industria auto, industria mobilei și a produselor din lemn, articolele din oțel și cauciuc, echipamentele industriale și industria alimentară.
Chiar dacă exporturile directe ale României către SUA reprezintă doar 2% din totalul exporturilor, efectele vor fi resimțite prin partenerii din Uniunea Europeană, care au relații comerciale mai ample cu SUA. Iar 70% din exporturile României sunt orientate spre țările UE.
Adrian Codirlașu, președintele CFA România, atrage atenția că aceste tarife „au potențialul de a duce atât economia americană, cât și cea europeană în recesiune”. Acesta menționează și riscurile interne, precum incertitudinea fiscală, instabilitatea politică și posibilitatea retrogradării ratingului de țară.
Măsuri pregătite de Guvernul României
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se lucrează la scheme de ajutor de stat pentru firmele românești care vor fi afectate de noile măsuri americane.
Reacții internaționale
Potrivit Axios, mai mulți lideri internaționali, inclusiv Ursula von der Leyen, au criticat decizia SUA și au anunțat contra-măsuri, în special în sectorul serviciilor, unde Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial, mai ales în zona digitală.
Alte informații relevante:
-
2,2% a crescut euro față de dolar pe 3 aprilie, după anunțul președintelui Trump privind noile tarife vamale.
-
20 de euro/oră – diferența față de media UE a costului orei de muncă în România, în ciuda creșterii salariilor.
-
5,6% – rata șomajului în România în luna februarie 2025, ușor în creștere față de luna precedentă.
Totodată, Guvernul a modificat impozitul pe construcțiile speciale („taxa pe stâlp”), reducându-l de la 1,5% la 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat, cu bonificații de 10% pentru plata anticipată.
Beneficii extrasalariale în creștere
Potrivit unui sondaj realizat de eJobs, 83% dintre angajații români beneficiază de avantaje precum tichete de masă, prime de sărbători și abonamente medicale. Alte beneficii frecvent oferite includ: decontarea transportului, vouchere, petreceri de echipă, tichete de vacanță și masa de prânz la birou.
Situația economică actuală rămâne volatilă, iar deciziile comerciale internaționale au potențialul de a genera efecte în lanț, care vor influența inclusiv economia românească.