Rețea de spălare a banilor destructurată de DIICOT: Criptomonede folosite pentru a ascunde 17,7 milioane de dolari

 




DIICOT a efectuat miercuri 66 de percheziții în București, Ilfov și alte șapte județe, într-un dosar complex care vizează destructurarea unei grupări specializate în delapidare, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

Ancheta are în centru doi administratori ai unei firme din județul Timiș, care, începând cu anul 2018, au pus bazele unei rețele infracționale elaborate, având ca obiectiv deturnarea fondurilor unei companii implicate într-un proiect din domeniul energiei regenerabile.

Alături de alți suspecți – inclusiv experți în IT, contabilitate și fiscalitate – cei doi au creat un mecanism fraudulos prin care au sustras sume mari de bani, pe care le-au transformat în criptomonede, ulterior transferate în portofele digitale controlate de membrii rețelei sau de firme afiliate acestora.

Prejudiciul estimat de anchetatori depășește 66 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 17,7 milioane de dolari. În perioada 2018 – 2020, suspecții au transferat peste 25.000 de unități de criptomonedă, iar ulterior au efectuat operațiuni succesive de conversie în monedă tradițională.

Fondurile obținute au fost retrase în numerar de la ATM-uri speciale sau folosite pentru achiziționarea de bunuri de lux, precum imobile, autoturisme de top și vacanțe exclusiviste. Totodată, o parte dintre sume au fost folosite pentru creditarea unor societăți partenere sau acordarea de împrumuturi către apropiați, care erau conștienți de originea ilicită a banilor.

Perchezițiile au fost desfășurate în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București, fiind coordonate de procurorii DIICOT și sprijinite de structuri teritoriale ale Poliției Române.

Gruparea opera de peste șapte ani, cu un nivel ridicat de profesionalism și discreție, fiind una dintre cele mai sofisticate rețele de spălare a banilor identificate în România în ultimii ani. Cercetările continuă pentru identificarea tuturor membrilor implicați și recuperarea prejudiciului.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche