Creșterea TVA la 21%, soluție preferată pentru echilibrarea bugetului

 


Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, atrage atenția că măsurile fiscale adoptate recent prin „ordonanța trenuleț” sunt insuficiente pentru a corecta dezechilibrul bugetar actual. Conform estimărilor guvernamentale, măsurile fiscale implementate de la 1 ianuarie, incluzând reducerea pragului de cifră de afaceri pentru microîntreprinderi, taxa pe stâlp și majorarea impozitului pe dividende, vor genera doar aproximativ 7 miliarde de lei—circa o treime din suma necesară.

Astfel, expertul în fiscalitate Gheorghe Ialomițianu estimează că, după alegerile prezidențiale, guvernul va fi nevoit să adopte noi măsuri fiscale pentru a acoperi deficitul. În opinia sa, majorarea cotei generale de TVA de la 19% la 21% ar reprezenta o soluție mai eficientă decât uniformizarea cotelor reduse din anumite sectoare. „Persoanele cu venituri mici ar fi mai puțin afectate de o majorare a TVA-ului aplicat serviciilor și produselor nealimentare decât dacă s-ar crește TVA-ul la alimente”, a explicat Gheorghe Ialomițianu pentru Termene.ro.

București, hub emergent pentru startup-uri AI

Bucureștiul ocupă locul 26 în clasamentul global al orașelor cu ecosisteme puternice pentru startup-uri din domeniul inteligenței artificiale, conform raportului Global Startup Ecosystem Index 2024 realizat de StartupBlink. De asemenea, capitala României se află pe locul 5 în clasamentul european, devansând ecosisteme consacrate ca Amsterdam și Stockholm.

Turismul online, în creștere în România

Potrivit Eurostat, rezervările online pentru unitățile de cazare pe termen scurt din România au crescut cu 20% în august 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. În trimestrul trei al anului 2024, la nivelul UE, turiștii au petrecut în total 366,2 milioane de nopți în astfel de unități.

Inflație de 5% și impact asupra consumului

Analistul economic Adrian Negrescu estimează o inflație de aproximativ 5% în România pentru acest an, anticipând totodată o reducere a consumului sau o scădere a nivelului achizițiilor populației.

Actualizări fiscale și legislative

Doi reprezentanți ai ANAF au explicat, în cadrul unui seminar online, modul de declarare a veniturilor din activități independente obținute în 2024 și care trebuie declarate în 2025. StartupCafe.ro a selectat câteva dintre răspunsurile relevante oferite contribuabililor.

În plus, Guvernul a aprobat introducerea unei noi zile libere, 2 mai, pentru majoritatea angajaților din sectorul bugetar în anul 2025. Angajații vor beneficia astfel de un total de 16 zile libere legale în 2025, dintre care 13 vor cădea în zile lucrătoare.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche