Conform Raportului despre Riscurile Globale, publicat înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos, conflictul armat între state este considerat cel mai grav risc global în anul 2025. Această problemă este amplificată de amenințările crescânde generate de războaiele cibernetice și dezinformare.
Ngaire Woods, decan al Școlii Blavatnik de guvernare de la Universitatea Oxford, a subliniat gravitatea situației: „În ultimii 30 de ani, lumea a experimentat o perioadă de relativă pace și prosperitate, dar acum ne confruntăm cu pericolul revenirii la conflicte armate, cu implicații majore pentru oameni, economii și guverne.”
În ciuda riscului imediat al conflictelor armate, schimbările climatice și riscurile de mediu sunt identificate drept cele mai mari provocări pentru următorul deceniu. Pe lângă acestea, polarizarea socială, inegalitățile economice, manipularea și dezinformarea, precum și poluarea și fenomenele meteorologice extreme vor continua să afecteze economiile globale în următorii doi ani.
Riscuri financiare pentru România
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, avertizează că România riscă să piardă fonduri europene în valoare de 5 miliarde de euro în 2025, ca urmare a incapacității de a utiliza fondurile alocate în perioada corespunzătoare.
Piața muncii în schimbare rapidă
Un studiu Bestjobs relevă că 62% dintre angajații din România intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele șase luni, principalele motive fiind salariile insuficiente, lipsa oportunităților profesionale și incertitudinile privind viitorul angajatorului.
Modificări legislative și fiscale importante
ANAF a propus modificări ale formularului 100 pentru includerea noilor taxe impuse recent. De asemenea, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, intenționează să reducă tranzacțiile cu numerar pentru a combate evaziunea fiscală și să propună modificări în legea insolvenței.
Tendințe în tehnologie și inteligență artificială
Potrivit raportului Accenture Technology Vision 2025, 69% dintre liderii de afaceri consideră că inteligența artificială va schimba semnificativ modul de operare al companiilor, accentul fiind pus pe colaborarea dintre oameni și AI pentru îmbunătățirea activităților cotidiene.