Recent, Ministerul Educației a anunțat actualizarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului, introducând reglementări menite să asigure o mai mare accesibilitate pentru studenții cu dizabilități, să promoveze etica în cadrul universităților, să faciliteze viața academică și să îmbunătățească mecanismele de reprezentare a studenților.
Principalele modificări aduse Codului includ instituirea unui sistem de monitorizare a respectării prevederilor, care va face parte din sistemul de asigurare a calității în fiecare universitate. Acesta este un pas important spre o educație mai transparentă și responsabilă.
De asemenea, s-au stabilit drepturi specifice pentru studenții cu dizabilități. Universitățile sunt acum obligate să elaboreze un Plan de intervenție specializată pentru a asigura accesul egal la educație pentru această categorie de studenți, garantându-le suportul necesar pentru a participa activ la procesul educațional.
O altă schimbare semnificativă este limitarea activităților didactice la maximum 8 ore pe zi, o măsură ce vizează echilibrarea timpului dedicat învățării cu cel al odihnei și activităților extracurriculare. În plus, universitățile nu mai pot percepe taxe suplimentare pentru procesul de reclasificare a studenților de pe locuri cu taxă pe locuri finanțate de la bugetul de stat.
Mandatul studenților reprezentanți în structurile decizionale ale universităților a fost de asemenea limitat la 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora, pentru a încuraja o reprezentare diversă și dinamică.
Studenții vor participa anual la evaluarea activității reprezentanților lor, iar regulamentele de alegeri vor include mecanisme de revocare, asigurând astfel un control democratic asupra reprezentanților aleși. În plus, reprezentanții studenților sunt obligați să elaboreze rapoarte de activitate semestriale, contribuind la transparența și la responsabilitatea în cadrul procesului decizional.